Precej velik problem, tako v velikih družinah kot za ljudi, ki živijo sami, je zapravljena hrana. Vedno preveč kuhamo ali kupujemo preveč hrane, ne da bi se tega zavedali. Poleg tega opazimo, da se hrana hitro pokvari. Tem stvarem se je mogoče preprosto izogniti z nekaj triki.
Steklene posode s pokrovi
So nujni predmeti v vaši kuhinji. Zanimiv trik je, da korenje, redkev ali zeleno, narezano na koščke, hranite v vodi, v posodah s steklenimi pokrovi. Zelenjavo lahko hranimo dlje časa, ne da bi pri tem izgubili svežino. Enako lahko storimo z listi solate, peteršiljem ali macesnom.
Poleg tega lahko por ali zeleni česen obravnavamo kot šopek krizantem in ga lahko damo v posodo z vodo, da ne usahne.
Posode za shranjevanje
Posode za shranjevanje so pomembne v kuhinji katere koli gospodinje. Poleg tega, da se vonji v hladilniku ne mešajo, ostane hrana precej dlje sveža. Če izberete nepredušne posode, si lahko za kosilo ali piknik privoščite svojo najljubšo juho.
Prava temperatura
Pomemben dejavnik, ki preprečuje, da bi se hrana hitro pokvarila, je temperatura. Da hrana čim dlje ohrani svoje lastnosti in vitamine, mora imeti hladilnik optimalno temperaturo 3 stopinje Celzija. Če hladilnik nima digitalnega termometra, ki vam omogoča pravilno nastavitev, se lahko odločite za termometer za hladilnik.
Vrečke za zamrzovanje
Vrečke za zamrzovanje so odličen izdelek za gospodinje v hladnem obdobju leta. Poleti imamo veliko zelja, svežega sadja in zelenjave. Na žalost jih ne moremo hraniti v hladilniku ali v običajnih vrečah, ki ne ohranjajo svežine hrane. Poleg tega se vonji še naprej mešajo in nobena hrana ne bo imela prvotnega vonja. Vse lahko razporedite po kategorijah, v različne predale – zelje v enem predalu, sadje in zelenjava v drugem ter iz njih pripravljena hrana v hladilniku, kot so pečeni jajčevci, v posebnem predalu.
Kuhinjske serviete
Kuhinjski prtički imajo več vlog, niso uporabni samo za čiščenje. Svežina nekaterih živil je odvisna predvsem od njih. Bolje rečeno, so kot nalašč za predel z zelenjavo. Vemo, da je zelenjava občutljiva na vlago, zaradi česar se pokvari hitreje kot običajno. Koristni trik je, da v predal položite plast prtičkov. Vpijali bodo vlago in pomagali ohranjati zelenjavo dlje časa.
Vakuumske posode
Ohranjanje v vakuumu je odlična rešitev za živila, ki jih želimo obdržati dlje časa. Pomembna težava pri hrani je, da se bakterije in glivice hitro razmnožujejo, ko meso pride v stik z zrakom. Za te nevšečnosti so idealne vakuumske posode.
Drugo vprašanje je dehidracija. Vsi smo opazili, da nekateri izdelki po odtajanju niso videti enako, veliko jih ima suhe lise in nimajo tako okusnih barv. To se zgodi zaradi vode, ki pri nizkih temperaturah izgubi prostornino. Vakuumski pripomočki odstranijo prostor med vrečko in izdelkom, tako da tekočina ne more več uhajati.
Posoda za kruh
Kruh je hitro pokvarljivo živilo. Če nima posebnega prostora stran od vlage in toplote, se strdi in razvije plesen. Posode za kruh so rešitev, ker so suhe in izolirane. Tako lahko svoj najljubši kruh uživate dlje časa.