Kaj dela kuhinjo resnično enkratno? Morda nekonvencionalno pohištvo, ki ga prijatelji občudujejo, ko pridejo na večerjo po obletnici? Udobna klop, na kateri srkaš kavo na ponedeljkovo jutro? Močne gospodinjske naprave, ki obljubljajo, da boš kuhal/a bolje kot Jamie Oliver? Ali morda barve, ki prostoru dajejo osebnost?
Resnica je, da sodobna, lepa in domiselna kuhinja, ki ne upošteva ergonomske strani, ne bo sposobna zadovoljevanja tvojih dnevnih potreb. Estetični, funkcionalni, udobnostni in varnostni vidik morajo v tem najbolj uporabljenem prostoru harmonično sobivati in dnevnim uporabnikom nuditi optimalno okolje za rutino, pa naj gre za shranjevanje hrane, kuho, večerjanje ali pomivanje posode.
Na srečo obstajajo bistvena oblikovalska pravila za ergonomično kuhinjo, ki jih je v 20-ih letih prejšnjega stoletja odkrila Lilian Moller Gilbreth, industrijska inženirka, psihologinja in “genijlka umetnosti življenja”, in ki jo je kasneje razvila šola arhitekture iz Illinoisa. Načrtovanje, ki temelji na tem je prvi korak k odlični kuhinji, kjer boš užival/a čas s svojo družino in prijatelji.
1. Pripravi delovne prostore
V ergonomični kuhinji morajo biti najmanj trije glavni delovni prostori: prostor za pripravo hrane, ki vključuje prostor za zalogo in še enega za shrambo, prostor za kuhanje, zgrajen okoli pečice ter prostor za čiščenje, ki se uteleša v umivalniku, pomivalnem stroju ter košu za odlaganje smeti.
Prostor za pripravo hrane
Optimalen prostor namenjen pripravi hrane mora imeti 90 centimetrov dolgo delovno povšrino (ki je lahko razdeljena v dve manjši delovni površini), pripomočke, manjše gospodinjske aparate kot so mešalec, predelovalec hrane in posode za shranjevanje začimb. Poskrbi za dovolj svetlobe, da lahko varno uporabljaš ostre pripomočke.
Hladilnik, omarice in predalniki bodo predstavljali prostor za zalogo in hrano. Poskusi hladilnik postaviti bližje vhodu v kuhinjo, saj je na ta način lažje dostopen in boste bolje obladovali razkladanje nakupovalnih vrečk, protor za shranjevanje katerih naj bo prav tako v bližini.
Prostor za kuhanje
Prostor za kuhanje naj bo poleg prostora za pripravo hrane in ima za osrednja elementa električni kuhalnik ter pečico. V idealnem scenariju naj bi bilo približno 60 centimetrov prostega prostora na vsaki strani pečice (ali približno 90 centimetrov, če je na voljo zgolj ena stran), ki ti omogoča manevriranje s ponvami, lonci in pladnji (poseben trinožnik naj se uporablja, če so še vroči).
Prostor za čiščenje
Prostor za čiščenje pokriva umivalnik, pomivalni stroj, koš za smeti, proizvode za čiščenje in detergent ter mora biti blizu prostora za pripravo hrane (odcejevalnik za sušenje posode naj se ga ne dotika). Tukaj je idealno mesto za izkoristek 60 centimetrov dolgega prostora na vsaki strani umivalnika, saj lahko nanj pred in po pomivanju postavljaš posodo.
In sedaj, če z navidezno črto združiš 3 glavne kuhinjske točke (hladilnik, štedilnik in umivalnik), lahko vidiš, da nastane trikotnik. V središču trikotnika boš pripravljal/a okusne obroke na najbolj učinkovit način, saj ne boš opravljal/a dodatnih nepotrebnih korakov in gibov. Tako kot čarovnik, ki stoji na sredini čarobnega kroga, nekajkat zamahne s svojo čarobno palico in nastane čudež. Ali kosilo, kajne? Tudi čarovnik mora namreč jesti.
2. Ustvari tvoj optimalni delovni trikotnik
Kuhinjski trikotnik je pomemben element ergonomičnega oblikovanja koncepta kuhinje, ki je v zadnjem stoletju dodobra dokazal svojo učinkovitost. Koncept dovoljuje različne konfiguracije v majhnih stanovanjskih kuhinjah, tistih dolge in ozke oblike, kot tudi v odprtih prostorih.
Idealno naj bi vsaka stranica trikotnika merila vsaj 120 centimetrov, toda ne več kot 270 centimetrov, da imaš na ta način hiter in enostaven dostop do delovnih površin in se izogneš neredu, ne da bi hkrati zapravljal/a čas z dvema dodatnima korakoma.
3. Zagotovi enostaven dostop do posode in pripomočkov
Omarice iz določenega delovnega prostora potrebujejo vse potrebne izdelke za to območje (mešalec v prostoru za pripravo hrane, rokavica za pečenje v prostoru za kuhanje). Izdelke, ki jih uporabljaš redkeje, shranjuj v zgornjih omaricah, ki niso zlahka dostopne.
Tdu majhne kuhinje so lahko ergonomično oblikovane, če izbereš predalnike, ki jih je mogoče v celoti potegniti ven (dajejo enstavn dostop do celotne globine predala), vrtljive police (idealne za težko dostopne kote) in police s koši.
4. Ergonomična kuhinja je dobro osvetljena kuhinja
Samo en vir svetlobe na sredini sobe ne zadostuje, pomembno pravilo pri zasnovi ergonomične kuhinje je, da namestiš svetlobne priključke v vseh treh delovnih prostorih. V prostoru za kuhanje lahko uporabiš luč s štedilnika, nad umivalnikom pa v pohištvo vgrajene luči.
Ergonomična kuhinja mora biti skladna s tvojimi potrebami in navadami, da se ti nikdar ne bo potrebno sklanjati, počepati ali zavzemati neudobnih položajev, temveč boš lahko le hodil/a dokler ne boš resnično utrujen/a.
Tudi če si navajen/a jesti zunaj, zagotovo v kuhinji preživiš nekaj ur tedensko, naj gre za kuho, zajtrk ali pa vsaj zaradi ujemanja najnovejših novice iz življenja družinskih članov. Tvoj čas je dragocen in prav nobenega razloga ni, da ga preživiš v utrujajoči kuhinji, če to lahko počneš v kuhinji, ki te ne živcira in v kateri resnično uživaš.