Postavitev mize v skladu z bontonom vas lahko spravlja v velike težave pri prireditvi kosila, svečane večerje ali celo prijateljske malice, vendar morate vedeti, da pravila priprave jedilnega pribora niso bila ustvarjena, da bi povzročila zmedo.
Nasprotno, ta pravila naj bi nam olajšala življenje, da se počutimo prijetno, ko jemo v bolj ali manj znani družbeni skupini, in nam pomagala, da bi se izognili določenim nevšečnostim, kot so neželeni madeži na oblačilih, hrup, ki moti ljudi ali celo jemanje sosedovega kozarca.
Postavitev mize v skladu z bontonom vas lahko spravlja v velike težave pri prireditvi kosila, svečane večerje ali celo prijateljske malice, vendar morate vedeti, da pravila priprave jedilnega pribora niso bila ustvarjena, da bi povzročila zmedo.
Nasprotno, olajšali naj bi nam življenje, se počutili prijetno, ko bi jedli v bolj ali manj znani družbeni skupini, in nam pomagali, da bi se izognili določenim nevšečnostim, kot so neželeni madeži na oblačilih, hrup, ki moti ljudi ali celo jemanje soseda steklo kot svoje.
Postavitev praznične mize
Naslednja pravila so koristna, na primer pri postavitvi božične ali jubilejne mize, če boste postregli tradicionalni meni, sestavljen iz treh jedi. Ta neformalni slog priprave mize ste zagotovo srečali tudi v restavracijah.
- Postavitev jedilnega pribora je treba izvajati od leve proti desni: vilice (vilice), nož (noži), žlica (žlice). Postavite jih tako, da jih bodo gostje lahko uporabljali z zunanje strani proti znotraj.
- Krožniki se postavijo med vilicami in nožem.
- Nož mora imeti rezilo obrnjeno proti krožnikom.
- Upoštevajte, da je trdna hrana na levi strani, tekočina pa na desni. Zato bo posoda s kruhom in / ali solata postavljena na levi, nad vilice, kozarci pa na desni, nad nožem in vilicami.
- Majhen nož za maslo bo položen na krožnik za kruh.
- Če boste imeli sladico, lahko posebne, manjše vilice postavite na levo stran, med vilice za zrezke in krožnikom ali nad krožnik.
● Prtiček je nameščen pod vilice ali ob njih.
● Če je kozarcev za različne pijače več, jih lahko postavite po vrstnem redu, od leve proti desni ali od desne proti levi, ali v obliki trikotnika, na desno stran.
Okrasitev praznične mize
- Lahko se odločite za pisane prte in dodatke (namizna držala in prtički), ki se dobro podajo k praznovanju.
● Namizni prtički so odličen način, da sprostite svojo ustvarjalnost. Izbirate lahko med preprostimi bombažnimi namiznimi servietami ali nekaterimi z majhnimi vezeninami, v mirnih in nevtralnih odtenkih (limeta zelena, smetana) ali živobarvnih (rdeča, roza). Če imate dovolj časa, jih lahko zložite v različne oblike, zelo elegantno pa so videti tudi, če so zloženi zelo preprosto, po dva ali štiri, ali če jih skupaj držijo obročki za prtičke. Pomembno je vedeti, da velikost zložene serviete ne sme biti večja od velikosti nosilnega krožnika.
Priprava svečane mize
Formalna miza vključuje več jedi in pijač, torej več kosov jedilnega pribora, krožnikov in kozarcev. V bistvu tudi tu veljajo pravila za postavitev praznične mize in še nekaj več.
- Na levo stran lahko namestite največ tri vilice (od zunaj): za ribe, zrezek in solato. Če je solata na prvem mestu, bodo enakovredne vilice postavljene pred vilicami za ribo.
- Na desno stran položite naslednje predmete (začenši z zunanje strani): vilice za ostrige (neobvezno), jušna žlica, nož za ribe, nož za zrezke.
- Na mizo ne postavljajte več kot treh podobnih kosov jedilnega pribora, razen v primeru, ko postrežete tudi ostrige. Vilice za ostrige naj bodo ob nožih, na zunanji strani.
● Nosilni krožnik (servirni krožnik) ostane na mizi od začetka do serviranja glavne jedi. Naenkrat boste nanjo položili prtiček, nato pa jušni krožnik. Nato se nosilni krožnik zamenja z glavnim krožnikom.
● Na mizo, na desno stran, nad noži in žlice lahko postavite največ pet kozarcev. Kozarce za vodo postavite poleg nožev, nato sledijo sledili kozarci za vino, šampanjec in sherry.
Okrasitev svečane mize
- Za uradno svečano mizo se prepričajte, da so prt, držala in serviete brezhibni. Prt ne sme biti prekratek ali predolg: popolna dolžina je na polovici razdalje med mizo in tlemi.
- Odločite se za bele bombažne tkanine: so najboljše za svečano mizo. Najelegantnejši modeli prtičkov so v tem primeru beli, preprosti, brez potiskov.
● Okrasite mizo čim bolj simetrično: glavno ureditev bodo dopolnile sveče ali majhne cvetlične vaze, vendar poskrbite, da ne bodo motile vaših gostov.
Jezik ali kaj govori jedilni pribor
Način, kako jedilni pribor namestite na krožnik, ko si vzamete premor ali ko ste nehali jesti, je pomemben del bontona. Lahko bi rekli, da gre za neke vrste jezika jedilnega pribora, ki gostitelju ali natakarju neverbalno naznanja, da lahko vzame krožnik ali, nasprotno, da še vedno jeste.
Kose jedilnega pribora lahko med jedjo postavite na dva načina: ameriški in kontinentalni. Oba sta pravilna; Pomembno je, da jih med jedjo ne izmenjujete, če želite slediti bontonu.
Ameriški slog polaganja jedilnega pribora na krožnik
Američani in Kanadčani pri rezanju, na primer zrezka, običajno držijo nož v desni roki, vilice pa v levi, vendar nož po končanem rezanju položijo na krožnik. Nato vilice prestavijo v desno roko in pojedo kos zrezka.
Če ste tega sloga navajeni (znan tudi kot “cik-cak”) in nož odložite, da boste vilice uporabljali z desno roko, morate vedeti, da noža nikoli ne smete položiti s konico na stran krožnika in z ročajem na mizi. Eleganten način je, da ga položite na zgornji del krožnika tako, da rezilo usmerite proti notranji strani.
- Ko si vzamete premor, da se pogovorite ali kaj spijete, položite nož na zgornjo stran krožnika tako, da je rezilo obrnjeno proti notranji strani, vilice pa vzporedno z nožem, tako da so zobje navzgor.
- Ko ste končali jesti, postavite nož čim bližje vilicam z zobmi navzgor, vzporedno z njimi, v položaj kot približno “deset minut do štirih” na uri.
Kontinentalni način polaganja jedilnega pribora na krožnik
Kontinentalni način uporabe jedilnega pribora na krožniku se razlikuje od ameriškega, ker vilice ostanejo v vaši levi roki tudi po tem, ko ste končali rezanje zrezka, medtem ko nož ostane v vaši desni roki.
- Ko si vzamete premor, postavite nož in vilice tako, da se prekrižata na konici. Vilice naj imajo zobe navzdol, rezilo noža pa usmerjeno proti notranji strani.
- Ko ste končali jesti, je treba nož in vilice postaviti na podoben način kot ameriški slog, z edino razliko, da morajo biti zobje vilic usmerjeni navzdol.
To so najpomembnejše stvari, ki jih morate vedeti o postavitvi mize. Upoštevajte jih, ko boste naslednjič povabili družino in prijatelje na večerjo, ne glede na priložnost, in ne bodo cenili le vaših kuharskih talentov, ampak tudi vašo nesporno izpopolnjenost.